Η Μάνη μέσα από τις Αισθήσεις – ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 θα προβληθεί διαδικτυακά, για πρώτη φορά, στις 19:00 η ταινία τεκμηρίωσης της εμπειρίας του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Η Μάνη μέσα από τις Αισθήσεις – ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ». Στη δράση αυτή συμμετείχαμε ως συνεργαζόμενος φορέας.

Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της σελίδας του Μουσείου Μπενάκη στο Facebook στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://bit.ly/2ZHwyb5

Διάρκεια: 20’

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/ZCv51khRx_Y

Λίγα λόγια για τη δράση: Ο σχεδιασμός και η παραγωγή του έργου έγιναν στο πλαίσιο του μηνιαίου προγράμματος πρόσβασης του Μουσείου Μπενάκη «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» που απευθύνεται σε επισκέπτες με απώλεια όρασης.

Η δράση αφορούσε σε μια ειδικά σχεδιασμένη περιπατητική περφόρμανς με παρεμβάσεις καλλιτεχνών, μέσα και γύρω από την κατοικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στη Μάνη για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης.

Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μέλη της τοπικής κοινότητας, μέσα από μια σειρά διαδικτυακών ή φυσικών συναντήσεων και προπαρασκευαστικών εργαστηρίων.
Ξεκίνησε στις αρχές της άνοιξης και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 /05 /2021. Το έργο περιλάμβανε αφορμές διάδρασης, καλλιτεχνικούς σχολιασμούς και βιωματικές αλληλεπιδράσεις εμπνευσμένες από τα κείμενα του Fermor για το φυσικό τοπίο και τις παραδόσεις της Μάνης.

Ο συμμετοχικός περίπατος εξερεύνησε τις πολυαισθητηριακές διαστάσεις της αρχιτεκτονικής και των χώρων του κτιρίου, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να μοιραστούν πληροφορίες και εντυπώσεις που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Την καταγραφή της παραστατικής αυτής δράσης και τις εμπειρίες μιας οικείας πραγματικότητας σε ένα μικρού μήκους βίντεο υπογράφει η Ειρήνη Στείρου.
Επιμέλεια: Lydia Matthews, Φώτης Φλεβοτόμος
Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες:
Βασιλική Σπάχου, Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Ειρήνη Στείρου
Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου
Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & τη Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”
Γενικό Λύκειο Καρδαμύλης

Η δράση υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Η έρευνα της Lydia Matthews στην επιμέλεια έργων που βασίζονται σε συμμετοχικές πρακτικές υποστηρίζεται από το Parsons School of Design / The New School.
Όλα τα προγράμματα για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

elΕλληνικά