Αλέξης Σαφαρής

Ο Αλέξης (Αλέξιος) Σαφαρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Η αγάπη του προς την τέχνη, και ειδικά προς την γλυπτική, αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς καθώς από παιδί άρχισε να ξεδιπλώνει το καλλιτεχνικό του ταλέντο πάνω σε πηλό. Αυτή η σχέση του με την γλυπτική τον οδήγησε το 1989 στο Παρίσι, σε ηλικία 22 χρόνων, όπου παρουσίασε την τέχνη του σε μια έκθεση στην οποία κατάφερε να γνωρίσει καταξιωμένους γλύπτες.

Το 1993 έκανε την εγγραφή του στο εργαστήριο γλυπτικής του Γεωργίου Καλακαλλά, καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και μέντορά του για περίπου 6 χρόνια. Εκεί δημιούργησε την πρώτη του προτομή, αυτή του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Το 1999 – 2001 ξεκίνησε να εργάζεται στο Υπουργείου Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ), με επίκεντρο την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά. Αυτή η μετάβαση τον οδήγησε να ασχοληθεί περαιτέρω με την ιστορία της γλυπτικής.

Εκεί, στην Αθήνα, κατάφερε να γνωρίσει τον Καλαματιανό γλύπτη Ηλία Καντζιλιέρη, λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία του ως γλύπτης, καθώς του διδάχθηκε η τέχνη του μαρμάρου. Ενός πολύ ιδιαίτερου υλικού που τον μάγεψε από την πρώτη στιγμή η ζωντάνια του που διοχετεύεται σε όλο τον χώρο, όπως ακριβώς μάγεψε και τους αρχαίους Έλληνες.

Η ιδιαίτερη αγάπη του για τον Ταΰγετο, και γενικά για την Μεσσηνία, ήταν η αφορμή να μετακομίσει στην Καλαμάτα με την οικογένειά του. Αυτό στάθηκε αφορμή να ανακαλύψει και να εντρυφήσει στα μοναδικά πετρώματα της περιοχής.

Το 2011-2017 ξεκίνησε να εργάζεται με τον Διονύση Παπαδόπουλο στην Αδαμανθολογία, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με εκτιμήσεις της ελληνικής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βοστώνης και της Λυών, μαζί με τον καθηγητή Σταύρο Παπασάββα.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Έφορος Τμήματος Γλυπτικής του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» Το 2018 ανακηρύχτηκε «Πρόσωπο NARTURA», με αφορμή τη δημιουργία ενός εικαστικού πάρκου με γλυπτά που φιλοτέχνησε από πέτρες της περιοχής, στη θέση όπου βρισκόταν η καλύβα του Καζαντζάκη, στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα της Δυτικής Μάνης.

elΕλληνικά