ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΛΟΠΗΣ ΓΛΥΠΤΩΝ

(Δείτε περισσότερα για το έργο αυτό στη σχετική ενότητα της σελίδας: https://nartura.eu/category/ergo-nartura/ )

Η αντιπρόεδρος Μαρία Θεοδωρακέα επισκέφθηκε πριν από κάποιο διάστημα το υπαίθριο εικαστικό, βοτανικό, αμφιθεατρικό πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα, που δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία του σωματείου εκεί που υπήρχε η καλύβα του Ν. Καζαντζάκη. Εκεί, με λύπη και έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα από τα γλυπτά του χώρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αλέξης Σαφαρής, απεικόνιζε έναν άγγελο από πράσινη πέτρα Ταϋγέτου, έλειπε από την θέση του, ενώ ένα άλλο από Rosso Antico, που συμβόλιζε τη φιλία και ήταν πακτωμένο πάνω στο βράχο που έπεσε πριν πολλά χρόνια και καταπλάκωσε την καλύβα του Καζαντζάκη, είχε κομματιαστεί πάνω, ίσως, στην προσπάθεια να αποσπαστεί ατόφιο. Τα κομμάτια αυτά συλλέχθηκαν με σκοπό να συγκολληθούν. Με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου, στο σημείο που βρισκόταν ο άγγελος πρόκειται να τοποθετηθεί μια φωτογραφία του γλυπτού, με τις σχετικές πληροφορίες.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και μη φυλασσόμενος. Σε όλη την τουριστική περίοδο, όπου η παραλία δέχεται πλήθος επισκεπτών, το σωματείο φροντίζει για τον ευπρεπισμό του χώρου (καθαρισμό από αγριόχορτα και σκουπίδια), τη φροντίδα των φυτών καθώς και τον φωτισμό του (φωτίζεται με παροχή ρεύματος από το κοντινή επιχείρηση μέλους μας που λειτουργεί την περίοδο εκείνη). Κατά την διάρκεια του χειμώνα, το μέρος αυτό είναι αρκετά απόμερο μιας και βρίσκεται προς την νότια πλευρά της παραλίας της Καλόγριας και -ιδιαίτερα τα βράδια- επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνέβη αυτό το απαράδεκτο γεγονός!

Η πρόεδρος του σωματείου Βασιλική Κατέρη δηλώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:
“Μια απαράδεκτη και λυπηρή πράξη που αφορά σε έναν χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς και μνήμης. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου μας, μέσα από μια διαδικασία επίπονης, συλλογικής εργασίας. Με μεράκι, αγάπη και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο προσφέρθηκε, ως κοινό αγαθό, στο πλαίσιο της ανάδειξης μιας ιστορίας αρκετά πρόσφατης και παγκόσμια γνωστής.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βρεθεί το γλυπτό και να τοποθετηθεί στον χώρο που του ανήκει! Ελπίζω να είναι το πρώτο και το τελευταίο “μελανό” γεγονός για την περιοχή μας, για την κοινωνία μας, για τον πολιτισμό μας! Οφείλουμε, όλοι μας -μέλη ή μη του σωματείου μας- να προστατεύουμε με κάθε τρόπο αυτά τα αγαθά, γιατί ο καθένας μας αποτελεί τον θεματοφύλακα ενός “θησαυρού” που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Το σωματείο μας θα συνεχίσει να κινείται στην πορεία που έχει χαράξει έως τώρα, πιστό στη φιλοσοφία και τους σκοπούς του. Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά, έχοντας την πεποίθηση ότι οι καρποί του συμμετοχικού μας έργου θα αυξάνονται συνεχώς, χωρίς να μας αποθαρρύνει η όποια μεμονωμένη σκοταδιστική συμπεριφορά.”

elΕλληνικά