Η Αποστολή μας

Η ίδρυση, η πορεία και το όραμα του σωματείου μέσα από τα λόγια της ιδρύτριας και προέδρου Βασιλικής Κατέρη

Η ίδρυση του σωματείου το καλοκαίρι του 2017 ήρθε ως το επιστέγασμα μιας ανάγκης για ένα μοίρασμα και μια μεγαλύτερη επικοινωνία μέσα από μια οργανωμένη πλατφόρμα όχι μόνο με τον κόσμο της τέχνης μέσα από τον οποίο εκφράζομαι και επικοινωνώ αρκετές δεκαετίες τώρα ως εικαστικός, αλλά και με όλους εκείνους που μας ενώνει η ίδια αγάπη για την τέχνη, τη φύση, τον συνάνθρωπο. Η διαπίστωση της έλλειψης ενός τέτοιου φορέα στην περιοχή της Δυτικής Μάνης στάθηκε ο καταλύτης για την επίσπευση των ενεργειών με στόχο τη σύστασή του.

Η σκέψη για την ίδρυση ενός τέτοιου σωματείου προέκυψε ως μία φυσική συνέχεια, ύστερα από επιτυχείς μακροχρόνιες συνεργασίες μου με διάφορους φορείς και ομάδες που προάγουν τον πολιτισμό. Ως εμπνεύστρια –και συχνά πρωτεργάτρια- πολλών καινοτόμων ιδεών ευρείας αποδοχής και απήχησης, κυρίως στην πόλη της Καλαμάτας όπου έζησα για αρκετά χρόνια, ένιωσα ότι ήταν καιρός για ένα επόμενο βήμα, μια νέα «σπορά».

Από το 2012, έως και σήμερα, επιλέξαμε να ζούμε με τον σύζυγό μου Σάκη Ζαραβέλα σε αυτό το παραδεισένιο μέρος. «Παράδεισος» όμως δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο χωρίς την ευεργετική παρουσία του ανθρώπου! Με την αμέριστη πάντα στήριξη του συζύγου μου αποφάσισα να δημιουργήσω, μέσω ενός συλλογικού φορέα, αφορμές και κίνητρα για ένα όμορφο μοίρασμα για έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη κοινωνία.

Με την πάροδο του χρόνου ο «σπόρος» μου αυτός βρήκε τόσο εύφορο έδαφος, που ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Διατηρώντας σταθερά τον αρχικό ενθουσιασμό μας και με απόλυτη σύμπνοια καταφέραμε να πετύχουμε τους βασικότερους στόχους μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εστιάζοντας πάντα στην καινοτομία και την ποιότητα φροντίζαμε πάντα η κάθε μας δράση να αποτελεί τη βάση, ώστε να ξεκινήσει μια πολιτιστική κίνηση στον τόπο μας. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς του σωματείου.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, η επιχειρηματική κοινότητα και πολλοί φορείς στάθηκαν στο πλευρό μας και στήριξαν με κάθε τρόπο αυτή μας την προσπάθεια. Η συνέργεια είναι άλλωστε το «κλειδί» που μπορεί και μας πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση των οραμάτων μας.

Ύστερα από έναν αδιάκοπο, όμορφο, κοινό, παραγωγικό αγώνα φτάσαμε πια σε ένα κομβικό σημείο όπου οι στόχοι του σωματείου μας επαναπροσδιορίζονται. Μέσα από μια σύνθετη ανάγνωση των μέχρι τώρα πεπραγμένων μας, συνεκτιμώντας τους σημαντικούς –ευνόητους- συντελεστές δυσκολίας ως προς την υλοποίησή τους, διαπιστώνουμε ότι επαληθεύεται πανηγυρικά η ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». ΜΑΖΙ είναι η λέξη–καταλύτης που μας έφερε ως εδώ, δίνοντάς μας το σθένος να ανοίξουμε τον βηματισμό μας καθώς και τη διάθεση να καταστρώνουμε τα επόμενα, μεγαλόπνοα σχέδιά μας, ακόμη και κάτω από αυτές τις ακραίες, δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Όλοι μαζί χτίζουμε νέες βάσεις για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής μας και την ανάπτυξη ενός ακόμα μεγαλύτερου, ποιοτικά αναβαθμισμένου τουρισμού με όλες τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις που αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν από μας! Κρατάμε στη χούφτα μας, με σεβασμό, την ιστορία του τόπου και τη σπουδαία, άυλη πολιτιστική κληρονομιά του σε μια προσπάθεια ανάδειξης των ταυτοτικών στοιχείων του. Είμαστε πια σε θέση να εστιάσουμε στην πολιτιστική διαδρομή που αφορά στο πιο σημαντικό ταυτοτικό στοιχείο αυτού του τόπου, το μεγάλο brand του, που δεν είναι άλλο από τους Μανιάτικους Πύργους.

Με σημαία τη φιλοσοφία ΝΑΡΤΟΥΡΑ, ο καθένας μπορεί να προσφέρει από το δικό του μετερίζι! Το ειδικό βάρος της όποιας εθελοντικής προσφοράς σας είναι αυτό που θα καθορίζει πάντα το αποτέλεσμα των δράσεών μας! Όλα αφορούν όλους μας! Αφηνόμαστε στη γλυκιά επίγευση που αφήνουν οι καρποί των κόπων μας μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο! Συνεχίζουμε, όλοι μαζί, συνταξιδιώτες στα υπέροχα, συναρπαστικά ταξίδια ΝΑΡΤΟΥΡΑ που έρχονται!

en_USEnglish